pondělí 24. února 2014

Liebe Riesengebirge

známe se dlouho víc než 40 let, sice se nevidíme každý den, ale myslím na vás dost často. Dlouho mi trvalo než jsem si ty vaše cesty trochu v hlavě prospojoval, jste přeci jen obrovské, měli Ti Němci pravdu když vás takhle pojmenovali. Vlastně pořád nějak nevím, jestli nejste nějak víc německé než české, ta jména míst, ty nápisy na každém kříži u cesty. Postupně jsem si vás objevoval. Nejdřív jste pro mě byly jen bílou stopou ve sněhu od chaty k chatě. Tehdy však byly ty boudy buď polorozpadlé nebo vyhořelé nebo opuštěné, hospodáře Spindlery a jiné jsme z vás totiž kdysi vyhnali. V lepším případě se těch chátrajících stavení chytnul nějaký socialistický podnik a uzpůsobil je pro rekreanty. Někdy pravda jako u Labské dost zrůdně. 
Cestou na Luční boudu

Sněžné jámy
Pak jsme na vás trochu pozapomněli. Alpy byly najednou docela blízko no a ti vaši noví hospodáři, ti čekali hlavně na potomky těch vyhnaných s tvrdou měnou. Vzpomínka jak jsem jako ten pravý untermensch čekal před chatou do večera a až když se neobjevil cizokrajný turista s valutou, mohl jsem přespat. Ale takové věci si dělají jenom lidé. Vy jste pořád stejné, někdy odmítavé, jindy lákající, někdy máte chuť se ukázat jindy zas děláte fóry a schováte se v mlze. Civilizace si s vámi v údolí dost zahrává, ruských nájezdníků v kožiších jsou plné osady, ale snad se liebe gebirge nedáte. Je mi tu s vámi celý ten týden fakt dobře, jako ostatně vždycky. Běžky nebo pěšky zas jsem si vás trochu omrknul a pospojoval stezky, vzpomenul na letní HVK – Horskou výzvu jak jste mě daly pěkně zabrat na 60km před Friesovými boudami, prošli jsme si kdysi pašeráckou stezkou Lahrbuschweg ze Strážného na Výrovku a na Wiesenbaude a zavzpomínali na zimní přechody hřebene a letní přejezdy na kole, výlety s dětmi na zádech, přeběh Sněžky.. nikdy se mi do té Prahy zpátky od vás nechce. 
V teple nohy u kamen ve společenské místnosti..
No a co vám tak v duchu píšu liebe berge tyhle zasněné plky, tak mě u boudy na Pláni probere paní Veverková zvoláním "Hele Ještěd". No ta podoba tu bezesporu je, ale je to vysílač na Černé hoře. Ten "Ještěd" mi ale z hlavy ne a ne vymizet. Tak mi to Krkonoše odpusťte, příští výlet či spíše výběh budou opět rodné Izergebirge a nebude to výběh ledacjaký, Reichenberg je velké město, prý český Insbruck říká se a oběhnout ho to bude tedy počin. A ten Jeschken! Karl Gott mit uns meine Lauffreunde! Však už také Veverka sudetský kliká trasu, probíhá, vymýšlí zajímavostě, přidává výškové i dálkové kilometry. 
Tak se zatím mějte Krkonoše, zas někdy Tschüss, Auf Wiedersehen, zamávám vám (hoffentlich) z Ještědu.
Mit freundlichem Gruss
euer Eichhörnchen aus Prag 

P.S. Přípravy na další akci COM - Okolo Liberce tentokrát v pevné a precizní režii Pavla Veverky Sudetského jako garanta akce jsou v plném proudu, ba přímo vrcholí. 23.3. v neděli se sejde sudetoněmecký Laufmanschaft v 9:10 v liberecké Volksgarten aby oběhl další tentokrát opravdové statutární město jako první jarní oběh.
Přidávám odkazy na:

INFORMACE - praktické poznámky
PŘIHLÁŠKU (novinka uvidíme co to přinese),
TRASU - odkaz na mapu a gpx na cykloserveru
ITINERÁŘ - tradiční kilometráž

ZAJÍMAVOSTI - kulturně historické souvislosti a "muss gesehen" 
Informace budou postupně přibývat na blozích VS i H12.
vp.

15 komentářů:

  1. To jsi mě tedy se svým pohledem na Krkonoše dostal ... a to je mám skoro doma. Není to tak dávno, co jsem v nich (na skialpech) trávil skoro kazdý víkend ... pak trochu pauza. Ještě že jsme vloni absolvovali tu HVK ... děkuji za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, že ta HVK to byl co se týče objevování Krkonoš velký počin. Těch pohledů z různých stran, skutečně se mi to pospojovalo v hlavě do 3D. No a skialpy - na těch jsem byl poprvé právě v Krkonoších. Však jsem vzpomínal u Kotle a Labského dolu na naše počiny. Jsou to krásný hory.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásnej Liebesbrief. A krásná (a ďábelská) trasa. Ráda bych s váma dala půlku, ale uvidíme, možná o své účasti nechám všelidově hlasovat, přeci jen silná smečka veverek a vlčáků by mohla lišku snadno uštvat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja rovnou hlasuji pro ucast lisky v behu vsech zviratek ktere se chystaji dobyt Jezka. Druha pulka je kratsi do hostince kousek..

      Vymazat
  4. Ivo mozna bych si tu druhou pulku taky dala, dobrej napad, hlasovani se taky zda jako dobrej napad, ale pochybuju, ze by nekdo z lidu hlasoval proti, jak je znam. Stazka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To všelidové hlasování v Čechách nějak moc stejně nedopadá nejlépe, tak to budete muset asi vymyslet bez voleb :)

      Vymazat
    2. Pro podporu rozhodování přidávám info ... druhá půlka je i lehčí, je to už víc z kopce.

      Vymazat
    3. Stázko, pro podporu tvého rozhodování: včera jsme s tučňákem založili alternativní zvířecí grupu :)

      Vymazat
    4. Alternativní grupa běží nebo zůstává v tom bazénku v ZOO? Každopádně hostinec oslava atd, možná zas když je hostinec blízko té Zoo bude zvláštní nabídka tučňáků

      Vymazat
  5. a tučňák by ten zvěřinec jen zdržoval :( ale hlodá mu to v hlavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krom toho tučňáka jsme již snědli v restauraci v Berouně (viz foto). ZOO Liberec je jistě otevřeno pro veškerou faunu.

      Vymazat
    2. jo, říkala jsem si, že to je asi znamení :)

      Vymazat
  6. Je tam v bazénku spousta kamarádů :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezka vzpominka na Krkonose, jsi jak jejich bajny vladce, pravý "Ríbrcour"! :)
    No moc moc se tesim, bude to takovy muj jarni "bezisek":)..
    Liberci zdar! At ziji Veverky! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl snad Ríbrcoul ne? To by pak partnerka vládce byla Ríbrcoura :)

      Vymazat