pátek 18. dubna 2014

Jen já, lesní ticho a...AC/DC

Na 16km Brdské asfaltové stezky (BAS50) dobíhám kamaráda, kterého jsem ještě nikdy nedoběhl. Ten nevěřícně valí oči a říká "Máš asi dobrou muziku!" Žádný máš dobrou formu, máš dost naběháno, prostě dobrou muziku. Zajímavý je, že tomuto módnímu trendu nošení sluchátek jsem moc nepodlehl, spíše mě baví poslouchat co se děje okolo, útržky hovorů a vůbec to všeobecné ševelení kolem. Zkusil jsem sice Murakamiho oblíbenou kapelu Lovin´ Spoonful, ale nijak mě to neoslovilo. Zašpuntovat se do své zvukotěsné ulity svými sluchátky je jako z té reality úplně vystoupit a žít si něco jiného. Proč zrovna Brdská asfaltová mě k tomu vábí, těžko říct. Každopádně mám srovnání, už jsem to jednou zkusil. Před 2 lety jsem takto na BAS vyrazil s minimem naběhaných km zato s vypilovaným playlistem. Tady do toho mírného kopce dáme něco povzbudivého, třeba Vivaldiho se štěbetavými flétnami, tady to poběží samo z kopce, tak klidně pomalejší kus třeba že by nějaká píseň od Schuberta. No a tady před Kytínskou loukou na 45km pěkného rytmického Bacha, Golbergovské variace ideální...plánoval jsem tehdy doma u pc. Když mi pak tehdy od 40km vyklovávaly procítěné údery bachovských kladívek do hlavy díry, nenáviděl jsem Johanna z celého srdce a spílal mu nejhoršími přízvisky. Nohy se sotva vlekly, oči se zavíraly, tělo ochabovalo.

 

Letos to chce (s vědomím že těch naběhaných km moc nepřibylo) tedy hlavně jiný playlist říkám si a svěřuji tento náročný úkol mladé generaci. Teď se ukáží plody výchovy, buď to bude pomoc nebo pomsta za kruté dětství. Výsledek je pro mne opravdu ohromující. Totalitní vládci věděli jak ovládat pohyb masy údernými písněmi, já si v praxi vyzkouším jak hudba ovlivní pohyb jednotlivce. Hned za startem mě Arcade Fire připomene písní Wake Up, že odpočinek skončil, aby jí na nekonečné silnici vystřídala "No cars go". Osvědčené lehce popíkovské ELO mě táhne dál s písní Rock and Roll is King. Jen co se svěřuji bratranci že by to zas chtělo nějakou motivaci v podobě běžící růžové sukně před námi, zazní Xanadu a virtuální Olivia Newton John mě vede dále. Tahle Evil Woman mě vytáhne na brdský hřeben kde sice chvíli sprchne, ale píseň Mr.Blue Sky snadno přivolá slunečné počasí. Míjím neznámé i známé tváře a dalším úderným songem pátrám v paměti po Somebody That I Used To Know. Chvíli běžím sám s Johnym Cashem a jeho Desperadem, pak už melodickou linku přebírají na deset kilometrů Mňága se Žďorpem a snaží se mě uchlácholit tím že I Cesta Může Být Cíl a ať už Některé Otázky Si Prostě Nekladu. Přes všechen ten hudební optimismus mám krátkou krizi v táhlém kopci od Chouzavé a tam v lesním tichu zpěv veškerého ptákovstva přehluší AC/DC se svojí Highway To Hell. Kopec je to pekelný táhlý a tak ani tato vypalovačka tu únavu nevyžene. Musí tedy nastoupit The Boss velký Bruce aby mi připomněl že jsem právě dnes Born To Run a protáhne mě přes 45km. Pak už je to jak zpívají opět ELO Alright cíl se nezadržitelně blíží, poslední kopec si s Red Hot Chilli Pepper vyběhnu jen tak By The Way. V cíli ovšem velmi dobře cítím že zítra si vzpomenu zejména na píseň imaginárního Deweye Coxe Walk Hard.
Teď vlastně nevím jestli by dobrý playlist neměl být považován za nedovolený doping.
BAS50 4:43:59 spokojenost (Takže dobrý - Mňága a Ždorp).
Bubovy fotky   Digiho fotky

10 komentářů:

  1. leta jsem odolávala, taky radši poslouchám, co se děje kolem, zvlášť v přírodě, ale na půlku jsem to teď vzala na vyzkoušeni - forma dobrá, ale špatný playlist - moc pomalý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Swissalpine tedy třeba zařaď písně švýcarských pastevců ve Schwyzerdüütsch, to bude úprk!

      Vymazat
  2. Martine...:).. jsi neprekonatelny.. Tvoje pamet a zasazeni pisni do krajiny a dynamiky behu ukazuje, ze Tvuj syn ma velke vlohy a mozna ho v tomto smeru ceka zajimava budoucnost!:)
    Sice uz po prvnich mesicich jsem prestal behat se sluchatky a po prvnim roce jsem je prestal pouzivat i pri takovych psychicky narocnych pocinech jako je maraton na behatku.:).. ale ... neni to proto, ze bych byl ideolog..A hlasal o tom tichu a zvucich prirody, atd... Proste se bojim, jak jsem hluchy, ze by me v udoli prejeli cykliste, ze bych prehlidl auto, atd.. tedy u me je to asi prosty strach..:)
    Bylo videt, ze sis to jak se patri uzil... Za veverkovic skupinu, tvoje polehavani v cili naznacovalo, ze ta dynamika "play listu" z tebe vytahla naproste maximum a mozne jeste o kousek vic!:)
    At se dari! Budu se tesit, ze snad vyjde obeh Kladna! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky využívám málo, to jsou jen takové ty rituály. Na Brdskou s playlistem, na Baroko s vlastním Birrelem, a tak podobně. Držím palce na Tvůj zaoceánský běh!

      Vymazat
  3. Dlouho jsem hudbu při běhu odmítal, ale má to něco do sebe, hlavně když je člověk unavený anebo se mu běhat nechce. Mám pak 2 kategorie hudby: když se mi jenom nechce, tak si pouštím něco, abych tolik netrpěl a zaměstnal jsem něčím hlavu. Pokud jsem i unavený, tak pak nejvíc pomůže nějaká kdysi dávno známá popina z dětství: to na mě funguje třeba Janet Jackson - prostě duc-duc, 1-2 akordy a je to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím že playlisty máš vypilované. Je fakt, že na ty dlouhé běhy to chce něco jednoduchého, tvoje pravidlo s postupným ubýváním IQ v průběhu běhu je všeobecně platné. Možná že v závěrečné fázi už by stačily jenou ty bicí solo..
      Na Silvu se nad tím budu muset zamyslet :)

      Vymazat
  4. Martine, parádní popis Brdské pomocí playlistu :-) Sluchátka na delší závody nosím, ale jen na ty, které chci běžet jako závod :-)) Tak že je to takové dobré poznávací znamení - když sluchátka nemám, určitě nepůjdu naplno :-)))) a budu dělat blbiny" :-)
    To co se line ze sluchátek do uší je jen a pouze rockově-metalový "nářez". Ať ti to běhá na AC/DC i na Bacha :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to taková psychoberlička, ale zas proč ne, je to neškodný, závislost to nevyvolává, a člověk se i něco nakonec přiučí.

      Vymazat
  5. Teda to je paměť :) A krásná ukázka, jak se dá závod prožít zase trochu jinak. Já chodím se sluchátky zatím jen na dráhu. Ze stejného důvodu co Honza. Nevyskytují se tam cyklisti, volně pobíhající psi a většinou tam nikdo není, takže můžu v klidu nekontrolovaně funět :) Jinak parádní výkon! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějakou zábavu si člověk musí holt vymyslet na těch dlouhých skoro 5 hodin aby nepřemýšlel o tom co ho kde bolí. Povídat si s běžci okolo v tomhle pro mne rychlém tempu už moc nemůžu, tak to beru jako zpestření abych se sám se sebou nenudit. Prima běhy ti přeju a děkuji za pochvalu :)

      Vymazat