neděle 28. prosince 2014

Okolopražské setkávání

Mám k tradicím celkem úctu, nicméně pořád až tak nemám úplně jasno v tom jestli tradice a běhy tak jak jsou pro mě nejmilejší -  tedy jako běhy objevovací - jde dohromady. Při plánování prvního pražského  okoloběhu minulý podzim jsem si říkal, že městské okoloběhy budou mít pouze své nulté ročníky a dost. Měst k obíhání je až dost na to aby mi tato zábava na pěkných pár let vydržela a mimo to se stejně živelně tvoří další nápady jak si běhání postupně včlenit do života, ne jenom jako něco navíc ale jako něco základního, co k žití neodmyslitelně patří. Považoval jsem tedy loňský nultý ročník POPu i za ročník poslední a těšil se zas na jiné způsoby objevování. Ovšem když jsem si tak - teď dočasně dislokován na anglickém východě - jednoho dne na podzim pobíhal v tom essexském dešti, bahně a nekonečné rovině, myšlenka na opakování POPu byla najednou vzkříšena. Zase se vidět s okolobězči, poznat případné běhavce nové, být zkrátka takříkajíc aspoň chvíli zase mezi svými. Konečně v té Praze (jako samozřejmě kdekoli jinde) lze stále objevovat nové do nekonečna. A tak jsem se vrátil k pražskému okruhu, pobavil se nad historií mostu inteligence, pročetl si životopis Joachima Barrande, seznámil se s aktuální situací chátrající Cibulky, příběhem mostu Rámusáku a etymologii Pelz-Tyrolky a s dalšími a dalšími kilometry okruhu se zas dozvídal něco nového. Jednoznačná přidaná hodnota pražského oběhu je jeho sociální rozměr. Každý si v průběhu roku vybírá závody či akce které nejvíce sedí jeho naturelu. Někdo rád závodí, soupeří s časy, někdo s kilometry či mílemi, někdo s vertikálami, jeden na silnici jiný v třeba kamení hor. A tak koncem roku, kdy se nikdo nevyhne nějaké formě bilancování se takto setkat a probrat, závody, příhody atd může být vlastně docela fajn. Po POPu každý generál, ale snad dneska můžu říct že včerejší setkání toto naplnilo. Opět se virtuální gesichtbuch či bloggerské profily změnily v lidské, přibyly nové tváře a s nimi nové zážitky, přeci jen olajkování příspěvku a reálné podání ruky  je diametrální rozdíl. A tak pokud souhlasíte milí spoluběžci já bych to tak nechal i na příští rok, ten povánoční pražský partyzánsko-společenský běh, jako možnost setkání při pomalém běhu co léčí všechny neduhy těla i duše, jako možnost odevzdání případných přebytečných povánočních kJ, či vystřízlivění ze sváteční opice, jako jako možnost dlouhého, třeba i rekordně dlouhého, nebo naopak krátkého běhu s pomocí MHD, setkání s podobně postiženými no a v neposlední řadě i k dalšímu pražskému objevování.
Abych toto krátké rozjímání nad včerejškem, s bolícími koleny a sklenkou slivovice k tomu  nějak shrnul, chtěl bych poděkovat všem kteří se včera přišli spoluproběhnout  a tím neodsunuli POP na smetiště dějin. Těším se, že příští rok se to zas povede, a že nás čeká rok bohatý na běžecké i jiné příběhy.


Fotografická dokumentace bude bohatá jistě u Buba, Digiho (zde bych vyzdvihl zejména rozsáhlou sbíru veverek z obory Hvězda) a Advida, postupně přidám odkazy na jejich alba,  
                         

31 komentářů:

  1. Bylo to super! Díky za bezvadnou organizaci a těším se za rok, až se se všemi opět uvidím :-)
    Pepa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No třeba se potkáme i dříve na nějakém jiném běhu či oběhu. Ať se daří a běhá to čím dál lépe. m

      Vymazat
  2. zdravim, mi kamoska poslala link z neakeho veganskeho fora na trasu co jeden borec bezel a trasa super :)... a pritom bydlim za rohem a ultra mne bavi ... kdyby jste to treba dali na dalkovepohody.cz myslim ze by se vice lidi pridalo... nebo je to uzavrene jen pro zname a zname znamych (hm, skoro jako neaka ilegalni techno party). ale pekny ...

    at to beha a pekny novy rok
    mt :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo myslím že jsme se včera proběhli pěkně. Kam se to vyvine se uvidí, ale asi zůstane důležitý abychom si pamatovali jména těch co běželi i do dalšího roku, což v případě skupiny lze, v případě davu už méně. Běhům zdar, těm delším zvlášť!

      Vymazat
    2. Martin to řekl kulantně.:) Ten borec od kámošky jsem já a opravdu nechceme, aby se z toho stala nějaká masovka. Už loni hrozilo, že tam bude půlka lidí (možná přeháním) přes Michala Vítů z Adidasu a nakonec to sice dopadlo dobře, ale bylo to tak tak. Takže jak říkáš, formát ilegální techno párty zůstane zachován. :-)

      Vymazat
    3. Tak jako tak.. nemyslim si, ze to byla uzavrena akce. Ba naopak. Byla otevrena vsem... Nicmene jsme ji nechteli nikde mimo nase kruhy (=blogy) moc inzerovat, takze dorazili bud jen znami stari nebo "novi"..:)
      12:)

      Vymazat
    4. diky za komentare

      no pravda kdo chce tak si cestu najde ...zkusim se k vam pridat pristi rok, treba bude mit nekdo slabsi chvilku a dostanu pozvanku :-)

      ps> trasa se mi hodne libi... minimalne dekuji za inspiraci

      mt

      Vymazat
    5. :)... jasne, jasne.. Ale uplne "natrvrdo":).. Pozvanka tady byla, stacilo si precist Martinovo "zapis" o par tydnu pozdeji.. se vsemi detaily.. .. klidnout na "prihlasku", abychom o tobe vedeli.. Nic jineho nebylo opravdu potreba:).
      Jen (a to chapu) jsme to nechteli inzerovat na velkych bezeckych portalech, FB atd.. At se dari! 12:)

      Vymazat
    6. Já se budu jen těšit až "mt", který/která vystoupí ze své ilegality a zaběhne si s iTB okolo města..

      Vymazat
  3. Díky moc, bylo to parádní!! Fotka je kouzelná a je fakt k nezaplacení přiřadit si zase o pár tváří k různým blogům víc. Snad to za rok zas o něco natáhnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží jak natáhneš stravovací pauzy u svých holčiček :) Prima žes dorazila, ať Ti to běhá, těším se na pomyslné týdenní soutěžení na na virtuální Garmin family..

      Vymazat
  4. Martine díky za organizaci, bylo to moc fajn běžet s partou kamarádů a poté s nimi posedět v hospůdce a popovídat si :-) Snad příští rok tato tradice bude pokračovat v nezměněném "formátu" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně Hash klub musí vykazovat přeci nějakou činnost. Díky za fotografickou dokumentaci, já část POPu poněkud protelefonoval a fotil proto málo :)

      Vymazat
  5. my děkujeme tobě. Díky dík, že jsi vzkřísil a nechal to jen u nultého ročníku! Byla by to věčná škoda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pripojuji se k s. vedouci a jeste jednou dik za bezchybnou organizaci. To, ze jsme spolu zabloudili ukazuje jen silu meho bludneho kouzla.. a fakt, ze jsme se zase kochali a zakecali:). Tak pristi rok! 12:)

      Vymazat
    2. Tedy pochvala od reditelky ITB tesi dvojnasob. Skoda ze uz ses nepremluvila jit vecer do hostince kvuli kteremu to preci vsichni delame ze..

      Vymazat
    3. Viz blog - já nemohla ani mluvit, natož abych došla na pivo. Ale myslela jsem na něj i na vás :-)

      Vymazat
    4. Však i myšlenka má svou sílu, z takového mentálního piva může být pěkná opice. Ovšem příkladně si se hecla, to zase respekt, příští rok tedy to bude nejméně maratonská Praha?

      Vymazat
  6. Podle reportů a fotek se vám to moc povedlo a to jsem rád, přestože jsem se nezúčastnil :-) Příště snad tu rodinnou logistiku doladím a nějak to do vánočního programu dostanu :)
    Jen postrádám popis partyzánského obsazení Hamru - byli jste dostatečně maskovaní? Nevidím nikoho s tenisovou raketou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mam v kamere tusim poslednich par minut nacviku podani VS v satnach na Hamru, kdy jsem malem dostal mickem..:)..
      Doufam, ze Martin udrzi tradici a Tobe to na pristi rok vyjde.. 12:)

      Vymazat
    2. Asi jsme s VS byli jediní co to vzali doslova, v ranním metru jsme ovšem pěkně nadávali na překážející tenisovou výbavu. a to jsem ještě nevěděl, že chybělo málo a VS by mi sebou vzal i čelenku s nápisem Bjorn Borg. Myslím že zhruba v jeho éře jsem se naposledy koukal v televizi na tenis..

      Vymazat
  7. Bylo to výborné! I počasí si zařídil skvělé, snad jen nemuselo tolik mrznout! Příště poručíme větru dešti ... díky! tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pamatuji si správně že jsem pil slivovici z lahve určené pro regenerační iontový nápoj?
      Byla výborná, zpoždění omluveno.

      Vymazat
  8. Petře větru dešti radši ne :-)

    OdpovědětVymazat
  9. POP opravdu nemá chybu, je to krásná akce na závěr roku. Bylo moc fajn, že velká většina poseděla v hospůdce, že i ti, co se cestou odpojili večer nechyběli. Martine, díky moc..... příští rok jdeme do toho znovu :-)) JŠ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potěšení na mé straně, jsem rád že se to tak ujalo. Na další rok by to chtělo nějaký upgrade, mám o čem přemýšlet.

      Vymazat
  10. ...trochu mimo POP - je to se mnou špatné, moc špatné - nevěřícně jsem zírala na název tvýho blogu a dobrých dvacet vteřin si říkala, že jsi hustej - "veverka v záňadří"... :-DD Odstřelte mě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ovšem zajímavá idea pro nějakého bloggera, který místo pohybu na zdravém vzduchu dává přednost pohybu na zdravém těle. Je ale snad lepší překlad outdooru než zádveří?

      Vymazat
  11. Opožděněně spěchám se slovy chvály této společenské akce se sportovním přesahem :) Doufám, že skóre lišky: doba strávená v hospodě vs. doba strávená na trase POPu se příští ročník obrátí ve prospěch běhu.

    OdpovědětVymazat
  12. Toto skore by stalo za to aplikovat i na opravdove zavody, odpadlo by znevyhodneni vekem ci trenovanosti.

    OdpovědětVymazat