úterý 31. března 2015

ATB a iTB

Tak to nějak vypadá, že se s pozvolným nástupem jara a tedy i s pozvolným probouzením virů a různých jiných breber, debaty iTB spolku přesouvají od běhání tak akorát k běhavce, trenýrkových plánů a trenýrkovek k léčebným metodám a rekonvalescenci. Poslední pivní schůzka byla až trochu v pochmurném duchu Žádné iTB ale iTA. Antibiotika, depresivní nálady, chmurné vyhlídky na sezonu a tak podobně. Díky své práci Jacka rozkrajovače, která je mi koníčkem ba nosím si ji i domů, se na mě občas členové týmu obracejí, abych odbornými lékařskými pindy rozptýlil jejich chmury co se týče nemoci či poradil nějaký zázračný lektvar. Já! To musíte ke kováři moji milí. Ta důvěra v bílé pláště je ale přátelé až nezdravá. Na tom našem stonání (ano také se teď věnuji běhavce a konzumaci ATB) je velmi úsměvný fakt, že největší péči o své zdraví vyvíjíme až teprve když nám něco je. V období takzvaného zdraví neváháme svou schránu huntovat a devastovat co to jen jde, Přetěžujeme svaly i klouby, zbavujeme se dobrovolně nehtů a ještě se tím chlubíme, navozujeme si halucinace, metabolizujeme ultradlouhými běhy sami sebe a přivozujeme si vědomě akutní zánět žaludku běháním o hladu, či o gelu, nebo se cpeme nezdravým jídlem. Ovšem když dostaneme léky, a bílý plášť řekne, že je budeme brát týden a bude nám dobře, jsme rázem vzorní pacienti, kteří svému šamanovi důvěřují a opravdu stonají přesně týden jak bylo předpovězeno. Kdyby řekl šaman 5 dní budeš synu/dcero stonat, pak jen pět. V této souvislosti je pak více než zajímavé jaké pěkné mýty se vynoří v souvislosti s ATB.
1. Může se s ATB pít alkohol? Jíme jeden jed (však si přeložte anti-bio-tikum) a máme starost jestli můžeme přidat další, máme asi obavu jestli ATB nezablokuje účinek alkoholu nebo že by naopak? Nic takového se ale neděje, jen prostě o něco více zatížíme játra metabolickými pochody, ale to vepřovou se šesti úplně stejně a zvýšíme pravděpodobnost vedlejších účinků jak alkoholu tak atb. Trochu taky celé léčení zpomalíme. Nic víc a nic míň. Je pravda že je pár typů atb, které bychom rozpouštět v etanolu neměli, ale to jsou spíše ty výjimky co pravidlo potvrzují a ty bereme při chorobách kdy nás chlastat ani nenapadne.
2. Může se s ATB běhat? Jasně že jo, proč by se proboha nemohlo. Běžet závod je asi k ničemu protože k lepšímu výkonu nám choroba s atb nepomůže, ale proč když máme chuť léčbu nepodpořit mírnou fyzickou aktivitou, která skutečně prokazatelně působí protižánětlivě a při které trénovaný běžec dosáhne stejné tepovky jako strejc/tetka koukající se z postele na hokej/pořad o vaření (nehodící škrtni). Nicméně pár prokazatelných rizik s pojídáním atb a trénováním přeci jen je.
- jsme citlivější na světlo a teplo a tedy náchylnější k dehydrataci. Takže až poběžíte atb-ultra myslete na to že je třeba víc pít a po 8 či 12 hodinách běhu nezapomeňte spolknout prášek.
- vedlejší účinky jako malátnost či nevolnost se vyskytují častěji, těžko ovšem na sedmdesátém odhalíme jestli to je opravdu vina atb.
- zvětšuje se riziko poškození či natržení šlach, zejména Achillovy, blbý že jo
- riziko poruch srdečního rytmu je také o něco větší, což se u ultraběžců,, kteří se svým tepem kolem 40/min a levou srdeční komorou dvakrát tak velkou než je normál  není moc co divit.
Běžci ale mají taky jiný problém - atb se poněkud přejídají, a berou je častěji než ostatní populace - musí se přece brzy uzdravit aby zas mohli co nejdřív běhat ne?
   
 
   

29 komentářů:

  1. Díky za odborný výklad pro nás, lamy. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jen aby to nevyznělo nějak opačně jako podpora nadužívání nejen atb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý ví, jak to sám má. U mě to opačně nevyzní, atb jsem neměl několik let (asi 6?). naposledy mi je doktorka dala na nějaký zánět v krku, ale pak jsem jel na soustředění do Španělska a tam to během dvou dnů přešlo. Jsem spíš na přírodní atb jako medvědí česnek. :-D

      Vymazat
  3. No myslím si, že je to jako v normálním životě: "Všeho s Mírou"! Jen, kde toho správného Míru vzít :-))
    Všem iTB/ATB přeji rychlé uzdravení a brzký návrat k běhání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý si toho svého Míru musí nějak najít aby se mu s ním dobře žilo. Díky, snad už ty bacily nějak zahubím.

      Vymazat
  4. Jezis to je skvely!!!
    Ovsem -- jak me znas, ja jsem spis takovy druhy extrem.. Pokud vylozene nemusim, tak nic. Ale rada lekare, zkuseneho a bezce/horolezce.. to vzdy potesi.. Urcite bys mel dodavat svoje rady/stanoviska i k jinym zazitym medicinskym pravdam.. neco jak VP - boric lekarsko-bezeckych mytu! Fakt moc diky!
    At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však já jsem se taky léčil týden bez atb, ale holt to bylo silnější. S těmi medicínskými mýty z toho by byla kniha, možná už jí někdo i napsal..

      Vymazat
    2. Myslim, ze ne:).. tedy ze nikdo nic takoveho normalne nesepsal.. :)
      Tak kdyz budes mit chut a trochu casu.. tak hod par perel svinim:).. aneb napis neco pro ans obycejne..
      Diky .. ooo .. diky predem! 12:)

      Vymazat
    3. Docela by mě to i zajímalo, to bude ale chtít trochu studia..a času..

      Vymazat
  5. Moc pěkný Martine a poučný - díky. Také to s prášky(atb či proti bolesti) nepřeháním, ale dobré je vědět že některé mýty jsou jen mýty :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je dobrý ale vědět že názory a mýty se v čase mění, takže se třeba za pár let dozvíme že "vědci zjistili že......" a obrátí vše vzhůru nohama. Stačí vzpomenout třeba mateřské mléko či pojídání vajec. Takže nechť hlavně vítězí selský rozum každého z nás.

      Vymazat
  6. A budeš sportovní lékař iTB, že jo? tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ty Brute tedy Birde! Zrovna ty na mne s takovými návrhy. To víš že jo budu psát atb pro celé ITB ZOO.

      Vymazat
  7. mě by zajímalo, co si nosíš za práci domů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to víme :-)))) ty ne tučňáku ? :-)))))

      Vymazat
    2. sice mám bujnou fantazii....

      Vymazat
    3. Tak já někdy do hospody přinesu ukázat co si nosím domů. Ovšem budete zklamáni bando kousavá

      Vymazat
    4. No včera jsme to nad rulandou s Renatou řešily. Úplně vidíme jak přijdeš domů a říkáš: Dnes si dáme ledvinky... :o)) (no je to teda hodně drsné, ale dlouho nás ta představa bavila

      Vymazat
  8. No jinak ty atb a alkohol (což byl můj dotaz). Nám se vždy říkalo, že prášky a alkohol NIKDY ne společně. Tak to beru, tím se řídím. Tělo má i tak co dělat, ještě mu podám další jed..? Ale už můžu, už jsem prosta všeho. Na B se to doufám nevztahuje ;o))

    OdpovědětVymazat
  9. To je ovsem poucka z dob objevu penicilinu. Muzes to smele opustit. A ty ledvinky... Rulanda zrejme tekla proudem.

    OdpovědětVymazat
  10. Nádherně napsáno :) Jak píše 12, to by stálo za samostatnou knihu. Nazval bych jí "Veverka bourá lékařské mýty". :) Na druhou stranu by taková kniha asi byla hodně kontroverzní a kolegové v bílých pláštích by tě mohli chtít kamenovat :)
    Nicméně na tu práci co si nosíš domů jsem také zvědavý :) Já žiju v tom, že razítko nesmí za žádných okolností opustit kancelář a stejně tak nesmí tkáně opustit laboratoř. Existují jen dvě výjimky, požár a mobilizace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím že moje trpělivá osvěta stran práce histopatologa nepadá na příliš úrodnou půdu. Stereotypy a mýty jsou prostě všude.Takže v příští hospodě se máte plantážníci na co těšit a kdo pak ještě bude mít cha cha cha cha poznámky o mrtvolách, ledvinkách a fasovaném rumu půjde na exkurzi :-)

      Vymazat
    2. :-DD Už vidím ten zástup oelasťákovaných magorů na pitevně :-D

      Vymazat
  11. Ahoj, musím říct, že tohle je naprosto geniální blog a to jak formou tak obsahem! objevil jsem ho náhodou večer na hotelu na služební cestě a do noci pak v telefonu pročítal příspěvek za příspěvkem. Píšu taky, ale vidím, že musím přidat jak slohově tak běžecky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Petře, nový hlas z kyberprostoru potěší, pochvala taky. Musím říct že obdivuju ty sloupkaře v novinách co jsou pravidelně schopní dodat třeba každý týden fejeton, který má hlavu a patu, vůbec to z rukávu nesypu a o pravidelnosti nemůže být už řeč vůbec. Ale těší mě to, je to taková reflexe odžitého. Běhání zdar, třeba se někde potkáme.

      Vymazat
  12. Teď jsi mě ultra-pobavil :-D Díky za osvětu! (ATB nejím, protože nechodím k doktorovi - bojím se, že by mi mohl říct, že jsem nemocná a nesmím běhat ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Taky nechodim, ale obcas si dam. Doufam ze ted to bylo jen z duvodu zmeny ostrovniho klimatu za kontinentalni

    OdpovědětVymazat