pondělí 22. června 2015

Okolo Bratislavy

Původní idea tohoto webového prostoru věnovat se okoloběhům měst poslední dobou nějak ztrácí na aktuálnosti. Noční a pragocentrické běhy díky úderné a akčnější realizaci vytlačily přeci jen na přípravu náročnější okoloběhy. Proto jsem zajásal, když jsme zhruba před měsícem s t-birdem zjistili, že nás pracovní povinnosti zavedou ve stejný čas na pár dní do Bratislavy. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným - či nepříjemné se zbytečným záleží na úhlu pohledu - a neoběhnout zas jedno město a ještě k tomu zahraniční.

I zde okoloběhy znají
Přípravy se jako znalec místních slovenských poměrů ujal TB a protože jsme ani nepředpokládali že by se někdo další chytnul, zcela jsem rezignoval na obvyklou dokumentaci k okoloběhům a poddal se roli pasivního účastníka zájezdu, kterému výlet do puntíku naplánují a to včetně odvozu až od domu. Do týmu se přidal ještě Tomáš, který hned po návratu z Irska v sobotu večer patrně jen vyměnil funkční triko a trenky v zavazadle aby mohl v něděli 4:45 vyrazit směr Blava. Na akci si navíc vzal dovolenou čímž pomyslně posunul laťku výběhů iTB klubu. Jak jsme to později večer u piva komentovali první stupeň den dovolené, druhý stupeň týden dovolené na úkor rodinného programu, třetí stupeň zrušení rodinné dovolené na úkor běžecké akce iTB. Na mě v sobotu večer čekala ještě zkouška mentální přípravy, pro ultra tak důležité. Večer z ničeho nic horečka a před půlnocí náhlý výjezd do služby v nemocnici. Zapochyboval jsem na chvíli jestli se spánkem 3 hodiny a teplotou 38 je dobré běžet 75, ale při pokusu o kontrolní přeměření jsem teploměr rozbil, takže nezbylo než to celé raději ignorovat a neklesat na mysli. Konečně je snad někdy něco při ultra ideální a bezbolestné, jde to někdy bez potíží a protivenství?


Probouzející nedělní Blavou tak ukrajujeme první kilometry Petrem naplánovaného okruhu a já si vzpomínám na moji první a poslední návštěvu před 25 lety v době revoluce, kdy jsem z města viděl jen náměstí plné demonstrujících. Teď je tu nové moderní nábřeží s odvážnou architekturou, opravený hrad a za majestátně se vlnícím Dunajem Rakousko na které se nemusíme koukat přes dráty železné opony a kam se dá zajet kdykoli na kole. Jak ale vidíme během po periferii je to taky město náhlých kontrastů. Občas se totiž zdá, jako by tu těch 25 let ani nebylo. Špinavá sídliště s odpadky čpící močí kde plevel raší z popraskaného betonu, papundelkové stánky s občerstvením, u nichž ceny v eurech na kusu papíru umocňují fantasknost celého výjevu. Okrajová zbohatlická čtvrť, kde se architektura balkánského typu střídá s podnikatelským barokem 90 let a zbytky zahrádkářské kolonie. Snad krom soutoku Dunaje s Moravou, pomníkem železné opony, blízkým Děvínem a Malými Karpaty nemineme nic o čem by se dalo říct že je to fakt pěkný na pohled či co by vás pohladilo na duši. Petr jakožto milovník asfaltu a betonu navíc občas trasu vede po komunikacích I třídy a tak když už běh po krajnici nelze snášet je bez milosti nikoli přehlasován ale rovnou přetrasován do lesa. Bohužel i zde je nezřídka povrch asfaltový a tak si spokojeně mumlá něco o krásném hladkém pevném povrchu a těch protivných kamenech. Po vyhlídce na Slovnaft a městskou skládku se konečně dostáváme zase k Dunaji, kde je pěkná cyklo a bruslotrasa, kterou se přibližujeme zpět do centra města. Já se tedy už posunuji kupředu spíše na indiánský způsob zatímco chlapci kteří již v minulých týdnech a měsících zcela bezpečně osedlali trasy 100+ a blíží se pomalu ale jistě k hranici 100M si provokativně trénují rychlé rovinky a pak se pro mne vrací. Nevím nevím jestli toto je nejlepší trenink na MUM příští týden, ale jsem rád za naběhané kilometry a mentální zocelení. S pomocí kamarádů a piva lze prostě zvladnout ledacos. Ke krátkému spisku ještě přidávám pár obrázků a slibuji že zas nějaký spolkový hash běh kolem českých měst vymyslím aby idea okoloběhu nezemřela. Díky pánové, akcička povedená, ještě více takových!

Na startu


Památník železné opony


Dunaj u soutoku s Moravou

Děvín

V lesích Malých Karpat

Předměstí sídliště Lamač

Projektantovi to nějak nevyšlo

Na vrchu Kamzík

Vyhlídka na Slovnaft

Chlazený ležák již čeká

Cyklostezka kolem Dunaje

Někdo pěšina, někdo asfalt
              21.6.2015 Okolo Bratislavy 72km, 8:26 hod aktivního pohybu.



P.S. Kdyz to tak znovu ctu a koukam na mapu, musim zduraznit, ze Petrem naplanovana trasa byla nejlepsi mozna verze jak mesto obehnout.  Spojit Karpaty s Dunajem je tezky orisek a lze si vybrat pouze mezi letistem ci Slovnaftem. A kdyz se drzite cyklostezky muze to koncit jak ukazuje fotka vyse. Takze traserovi TB vrely dik za pripravu, pretrasovani pri behu je nutne vzdy kdyz to nemate probehnute predem, coz je vlastne vzdy. 

17 komentářů:

  1. Panove!!!
    Slza v oku skanula.. ze jsem minul takhle skvele "podvliatie":)... Ale to by asi byl stupen 4.. zrusit praci, na vsechno se vykaslat, nastvat vsechny.. a vyrazit na akci iTB..:)
    Nicmene verim, ze se zase na nejake akci at uz od odkudkoliv kamkoliv, nebo okolocehokoliv:).. uvidime... A moje srdce opet zaplesa:).
    Velky dik za sepsani, mam aspon pocit, ze castecne jsem tam byl s vami..
    VSEMU ZDAR! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom vubec nepochybuji ze bys hrave do tristupnove klasifikace pridal ctvrty stupen. Ale tah na Rondu je omluvenka ktera nema zadnou konkurenci, budu drzet palce takovy ultrapocin je mimo mou predstavivost

      Vymazat
  2. Perfektně a přesně sepsaný; do budoucna už se tedy ví, že ne každé město je potřeba oběhnout. Něco jiného je, že se dá v Bratislavě běhat na krásných místech, problém je, že je oddělují dlouhé a velmi "slabé" úseky. Běh Blavy zůstane navždy pouze u nultého ročníku .... ad asfalt: nic proti trailům a návratu k přírodě ... já pouze (navíc po 4. pivu) tvrdil, že asfalt a beton je součást kultury a že kulturní člověk tedy běhá po asfaltu :-) Přeji Ti rychlé zotavení a úspěšné zdolání MUM! tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musel jsem do spisku pridat PS, na deuhe cteni mi to znelo jako kritika trasera a to zas ne... Kde nic neni ani tB nic nenajde, zvolils maximum mozneho a diky za to.

      Vymazat
    2. ... já to tak nemyslel a kritiku trasy unesu, mezery tam objektivně byly :-) přípravě jsem nevěnoval zdaleko tolik času jako vy skvělí, zkušení traséři. .... Určitě šlo běžet např. místo 3x po kruháku po kolejích ... anebo místo I. třídy jsme mohli běžet ke Gabčíkovu po přistávací ploše :-))) tb

      Vymazat
    3. Kruhák u Lamače jsem ještě dnes viděl z vlaku, je to opravdu nevlídné sídliště. Trasování myší je vžy trochu loterie, o to zajímavější jsou ta překvapení v reálu..

      Vymazat
  3. Jj, kdo neběžel po cyklostezce kolem Dunaje - jako by nebyl :-), moc hezky sepsané + fota, pro mě příjemná připomínka mých loňských běhů po Blavě.
    Dalším běhům zdar!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim ze bruslari a cyklisti musi byt nadseni, stejne jako Tomas s Petrem kdyz dohonili slicne cyklistky a v tempu pod 5/min s mimi vesele klabosili

      Vymazat
  4. okolo okolo okolo a je z toho kolokolokolo :o)) Dík za zprostředkování dojmů ze zahraniční mise iTB

    OdpovědětVymazat
  5. Snad jsi ale na beh nerezignovala, kolo i okolo. Mise iTB byla opravdu povedena. Tak at ti to slape.

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. Vzdyt jo, jsi multifunkcni obojzivelnik pulec, vse je jak ma byt.

      Vymazat
  7. Pěkně si to dáváte! Se svojí současnou formou si asi najdu aspoň nějakou malou vesnici a pokusím se jí taky oběhnout :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Zase ale plaves v ledove vode, jestli tedy Tvym zapiskum na Garminu dobre rozumim. To je z podobneho soudku mentalnich poruch jako dlouhobehy. Tak at formu dobre doladis!

    OdpovědětVymazat
  9. Tak priste nejezdete az do Blavy, zastavte uz v Brne :-) Mame tu krasne! Nabízím se jako trasér :-) I kdyz Ty si to tu pristi tyden dokonale probehas :-) Budu drzet palce!

    OdpovědětVymazat
  10. Brno oběhl Tomáš už začátkem června v rámci nějakého závodu, takže jsme holt museli dale a krásně to spojili se služebkami. Já se na ten vlastivědný běh moc těším, okolí Brna vůbec neznám, to víš narozen v Sudetech a odvlečen do Prahy Morava byla pro mne vždy tak trochu daleko na výlet. Dorazíš taky na etapu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na podzim by sis mohl okoli Brna zopakovat na Masakru :-)
      Na MUM bohuzel nedorazim. Budu mit pristi tyden etapy Risnjak, Vojak, Snežnik :-)

      Vymazat