středa 30. září 2015

Zdraví, sílu, najdeš v Niedernsillu

Dlouho mě nenapadlo žádné kloudné řešení dlouhé letní běžecké i beletristické přestávky. Psát si něco na blog o běhání když skoro neběháte je tak trochu nošení dříví z lesa do města. Vrátil jsem se k poslednímu mumpříspěvku a musím si prostě ať chci nebo nechci přiznat, že mumifikace trvala o mnoho déle než jsem čekal. A to jsem to fakt urychloval jak to šlo. Berle odhodil třetí den, sádru místo po doporučených 3 týdnech sundal po týdnu, pomalu se rozbíhal, poctivou rehabilitaci provozoval, plaval... Ale stejně tělíčko dostalo zabrat a regenerační mechanismy byly zjevně překročeny. To byla úleva pane když jsem si to přiznal a nebyl rozpadlej z toho že běhám málo či skoro vůbec, zatímco ostatní v sektě ITB běhají jako paka (cituji T birdův terminus technicus).
K té mentální pohodě když se tak koukám zpět do léta přispěl naprosto zásadně neskutečně pohodový týdenní pobyt v Niedernsillu a tak tento krátký spisek pojmu tak trochu jako reklamní okénko. Pension Gassner ho sice nepotřebuje, neb kvalita táhne sama, ale v každém případě si ho zaslouží. O tuto vesnici v Podtauri by clovek pri planovani vyletu do Alp asi vlastne normalne vubec nezavadil. Kdyz se uz parkrat za rok jede do Alp tak vetsinou nekam vyse, blize horam, snehu a ledu. Ovsem jaka to blahovost! V N. si tak sedite na balkone, Nekolik udoli Taur pred vami, Pinzgauerky za vami ( a nebo obracene) a moznosti kam vyrazit do hory je nepreberne. No limits! Pan Gassner udelal zkratka to nejlepsi co mohl kdyz predal stafetu sveho penzionu nikoli svym synum, ale ženám, česko - holandskemu duu. Po roce fungovani se nestaci vesnicane niedernsillští divit. Dříve poloprazdne parkoviste je nyni stále plne a nejsou to jen ceske spz co lze videt. Velmi oblíbené se místo kolem Zell an See stalo i pro turisty z arabského světa, neboť Korán zmiňuje ráj jako jezero obklopené zasněženými vrcholky hor. Takže není vůbec nezvyklé vidět osoby v nikábu jak obhlížejí ráj to na pohled. Ale zpět k našincům. Česky element v Alpach je tak trochu samostatna kapitola. Prazska sekce rakouskeho Alpenverreinu byla zalozena v roce 1870 a jiz po necelych 20 letech spravovala vice nez desitku horskych chat. Známým členem byl pan Stüdl, podle kterého se jmenuje i jedna chata pod Glocknerem. Prager hütte, Gablonzer hütte a další jména nám znějí povědomě, nicméně Pražská sekce i pan Stüdl to byli Němci jak polena. Češi slované (pokud nepočítám emigrantskou generaci) se mohli pořádně podívat případně zapustit kořeny do Alp až po vypuštění z klece železné opony.
Vyrazili jsme do N. s paní Veverkovou po týdnu u moře s teplotami nad 40 st, a tak již jen pokles o 15st byla velká úleva. Duše penzionu April byla do té doby pro mne jen virtuální postava z ITB blogosféry, ovšem je to ten typ, který když potkáte, máte hned dojem že se znáte od dětství. Neskutečně milé a bezprostřední setkání, konečně celé české osazenstvo které je přítomno je veselá multigenerační partička. Teď už mne jako samozvaného delegáta CK Bankrot čeká jen naplánovat pár výletů a zajistit pěkné počasí. Vše se až neskutečně daří za podpory skvělé výletové brožurky a doporučení majitelek. S běháním jsem hory nikdy moc spojené neměl a tak mi ani nevadí, že celý týden maratonky leží ve skříni. Jediné co mě tedy v tomto alpském týdnu spojuje s ITB sektou je nejen myslení na pivo, jak dokazuji několika fotkami níže.

 Někdo si fotí hory, někdo pivo, toto na Pinzgauer hutte

a toto na Weisee

a toto jsem si vynesl až na 3 tisícovku..

Po výletech do hor nabízí vesnice i jednu lahůdku v podobě vyhřívaného přírodního koupaliště a tak je možno komfortně po příchodu z hory smýt prach Taur. Pro styk s místním obyvatelstvem jsme byli vybaveni brožurkou Sprechen Sie Pinzgauerisch - nesrozumitelné rakouštiny, ovšem je to marnost. Náhodný rozhovor nad Šniclem s místní stařenkou, bylo pro frekventanta kurzu němčiny, který se může pochlubit jen slovní zásobou typu Genossenwissenschaft, případně pohovořit co dělal Herr Novák v páté lekci na Leipziger Messe, velké sousto. Navíc stařenka přežvykující Šnicl a popíjející červené už artikulovala nejistě. Brzy jsme pochopili, že se z její strany jedná o výslech či takový A-Z kvíz po pinzgauersku. "A to už maj dvě děti že ty holky u Gassnerů? A co tu pokojskou zaměstnali jí?  Nakonec jsme nějaké ty drby i pochytili a těšíme se na stařenku až přijede do Prahy s klubem zellamseeských důchodců.
Přeji April a Vibeke aby se jim penzionování i žití v Niedernsillu dařilo, děkujeme za vlídné přijetí a těším se, že tato návštěva nebyla poslední. Konečně lyžařská sezóna už klepe na dveře!
Takže si zapište kdo jste ještě nezakusili - Penzion Gassner, Niedernsill.
A příště zas něco z běhu.




19 komentářů:

  1. I když článek vypadá jako dobře placená reklama :-), mohu to potvrdit. Zrovna jsme se odtud vrátili. Ještě bych k pozitivům rozhodně doplnil Romanin domácí štrůdl, který se podával při snídani. A jako bonus zařídila porci čerstvého sněhu, aby hory vypadaly horštěji.
    Běhu zdar, Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozitiv by se jistě dalo přidávat do nekonečna. Takže vy už první běžky koncem září? :)

      Vymazat
  2. Krásný, nádherný PR článek, moc se mi líbí! Ještě jsem zkoumal značky těch piv, ten poslední, u kterého děláš modela, byl asi Carlsberg, ležák z Kodaně, zřejmě podprahová dávka pro t-birda :-) Určitě se do N. za April taky vypravím(e), pokusím se tak aspoň zapracovat na mých horských handicapech. No a MUM je přece Tvůj fantastický letošní závod, tak jsem zvědavý, kam to posuneš za rok! ... tb :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, MUM byl vrcholem mé jarní laxní přípravy, o tom žádná. Na fotce balancuji nad propastí, aby se do záběru vešla jen plechovka a ne K, která sedí u kříže a která to zdokumentovala. Takže bod minus.. Jinak pro Tvé horské handicapy jak říkáš již tvoříme s VS velmi smělý plán na květen 2016, to se Ti (a ostatním) bude moc líbit.

      Vymazat
  3. Moc pěkný, stručně, jasně, s pointou a pěknýma fotkama. Jinak máš pravdu, regenerace je třeba, a s pivem to jde hned lépe, krásně si nás reprezentoval, o tom žádná. Těším se, že ze Sněžky si s námi zase pár kousků dáš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda do svých 25 let jsem pil jen mléko, a do 40 minerálku, takže si mé útroby stale zvykají i jen na T birdovské podprahové dávky, ale ano má to blahodárný vliv, nepochybuji. Chybí jen vitamin C, který ovšem lze doplnit při pojíjení Staropramenu cool lemon. Teď mě tak napadá zkusit běžet třeba maraton jen na pivo...

      Vymazat
    2. na pivo maraton? neříkej, že nemáš nějakou hospodu blíž :-)

      Vymazat
    3. Ale bylo by to dobrý ne, místo gelů si na občerstvovačký nechat dopravit lehváče :-)

      Vymazat
  4. Na ja das ist RECHT! Pension Gassner nemá chybu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak ty už jsi skoro domácí s tím počtem návštěv včetně zimní.

      Vymazat
  5. Takže už máš zabookováno na zimu?

    OdpovědětVymazat
  6. :) my uz se take (po nekolikate) chystame..:).. ovsem patrne ne na snih, ale na jarni vikendy.. Napsal jsi to hezky. Ta pokojska (krasne mistni jmeno Sieglinde) je naprosto skvelou ukazkou mistni pohostinnosti a ackoliv moje nemcina se vratila take nekam k 5-6 lekci Alles Gutte:), tak se se mnou snazila svitorit a v podstate mi vse potrebne rekla:).
    Uz se tesim, jak pristirok zase vystoupame na Wiesse See.. nebo nekam uplne jinam..:)
    MSF! Behu zdar! At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
  7. Ano to byla take jedna z otázek stařenky při A-Z kvízu - jméno pokojské Sieglinde je správná odpověď. Neskutečně pečlivá, milá paní, ráno jsem se styděl nechat fusekle nesrovnané rovnoběžně... No my určitě nějaké lyžařské radovánky plánujeme zařadit.

    OdpovědětVymazat
  8. Martine, takze ty fusekle byly tvoje? :-).
    Ale vazne, moc dekuju za tuhle reklamu, neco takoveho by nepripravila ani renomovana PR agentura. S kazdou dalsi prectenou vetou na me dolehal vetsi kus zodpovednosti, aby clenove ITB klubu i dalsi bezni smrtelnici, co k nam zavitaji, nebyli zklamani.... Na druhou stranu, ty hory (jezera, udoli, prusmyky) kolem nas, to s nad nikoho zklamat ani nemuze.
    Ze snidanovyho strudlu se teda koukam uz taky asi nevylzu :-). Moc rada jsem vas (a minuly tyden i vase kamarady ze Zizkova) osobne poznala a tesim se na dalsi (zasnezenou) prilezitost. Dekujem a prejem vse nej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad jsem je tam nezapoměl! Sieglinde je ale jistě vyvaří a vyžehlí. Apfelstrudel jsem nezmínil, hanba a to ho mám i vyfocený. Bylo fajn u vás pobýt, už se těším na zimní verzi.

      Vymazat
  9. O běhu se - když neběháš - dá náhodou psát poměrně hojně (viz mé těhotenské neběhací zápisky :-D). Jo jo, je tam krásně, já už stříhám metr - už jen dva dny a vyrážíme ;-) Letos teprve do třetice ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt potřetí? To je už skoro na množstevní slevu. Tak to se už teď těším na zápisek. Zas budeš solo obíhat nějakou hour?

      Vymazat
    2. Nebudu, hromadně poběžím na jinou :-)

      Vymazat