neděle 2. března 2014

Lázeňský běh

To si vždy nad sebou povzdychnu, když se dozvím o někom či něčem významném co si tak nějak významně existuje či existovalo, aniž bych o tom měl tušení. Tak třeba ta ostuda když jsem se já dítě za železnou oponou dozvěděl o existenci Johna Lennona, až když ho zastřelili. Další podobnou lekci jsem dostal včera. Nebylo to až tak strašný jako s tím Johnem, ale přesto. Lázní v Čechách zas tak moc nemáme a tak mě úplně zaskočila existence lázní Mšené u Roudnice nad Labem. Zlé jazyky sice tvrdí, že ta minerální voda kvůli které tu lázně v roce 1796 vznikly už vzala za své příliš důkladnou činností socialistických zemědělců, ale ať je to jak chce, lázně vcelku prosperují. V krajině tak nudné samá pole a rovina se najednou propadnete do dolíku, vjedete do lesíka a jste v secesním světě, jako z plakátu Alfonse Muchy. Několik pavilonů v malebném lesoparku ze začátku minulého století pěkně udržovaných, hosté na procházce, odpočinkové klima na vás dýchne tak, že máte chuť okamžitě usnout. Tak do této lokality umístila relaxační rodinná sekce oslavu významných jubileí. Běžecké potřeby mám však sebou tak se těším, že si to jedení, pití a všeobecné slavení a láznění řádně zpestřím výběhem po lázeňském lesním okruhu. Nakonec je z toho jen procházka neboť po pobytu v 30 st bazénu aktivita a motivace zvolna mizí. Ale zas tak lehce mě nedostanou! Oslava končí druhý den po snídani a pak odpočinkové skupině proste uteču směr Praha. 

Dvorana v lázních Mšené

Bažina u lázeňského okruhu
S lázněmi Mšené je spjatý jeden zajímavý osud, který nemohu nezmínit - zas další člověk o kterém jsem neměl tušení. Jaká je spojitost mezi Atom dómem v Hirošimě a Lázněmi Mšené? Hlavní budovu zvanou Dvorana vyprojektoval a postavil Josef Letzel jako svou jedinou stavbu v Čechách. Většinu svého profesního života pobýval v Japonsku, kde byla podle jeho návrhů postavena řada objektů pomocí tehdy revoluční techniky železobetonových konstrukcí. Jeho průmyslový palác v Hirošimě jako jediná stavba v epicentru po svržení atomové bomby zůstala stát a dnes je z ní Atom dóm – památník na tuto událost, zanechaný tak jak vypadal 6.8.1945. 
Atom dóm v Hirošimě
Průčelí Letzelovy Dvorany ve Mšeném
Japonci na Letzela nezapomněli a často se stane, že do Mšeného zavítá nějaký japonský architekt aby si prohlédl jeho dílo. Zanechávám už ale Dvoranu i lázně za sebou a po lázeňském okruhu pěšinkařím,  užívám si terénu pak mě to zas najednou vyplivne v té bezútěšné krajině plné poli žádná cestičky pro běhače žádné, jen rovná silnice bez konce. Pak se ale v dálce objeví známý obrys a mě je jasné, že trasa dnes bude vypadat úplně jinak. Otáčím směr a mířím od Prahy, přitahován magickou silou a jako kdysi Praotec mířím k Řípu ze kterého zrovna slétají rogalisté - inu každý svého adrenalinu strůjcem.

Říp již od Ctiněvsi
Takovej krásnej kopec ten tu prostě nemůžu jen tak nechat ať ten můj transportní běh dopadne, jak chce. Když je vidět cil, je to tak nějak jednodušší něco je jasně před vámi, žádné pochyby. Dobíhám na vrchol a na vyhlídce slyším za sebou pochvalné pokřiky. No tak ještě trochu přidám rychlost aby viděli, že nejsem žádné vořezávátko a vzápětí se málem přizabiju o kořen. Tlumeny smích za mnou mi připomene známé přísloví o pýše a pádu. Rotunda Sv. Jiří svíti novým žlutým nátěrem a tak krátký pohled a zas mažu dolů a už konečně - směrem ku Praze. Z Řípu do Kralup vede červeně značená Dvořákova stezka - i když Tonda chodil jen z Nelahozevsi 3km do Kralup k příbuzným - a té se teď budu držet. Vede opět mezi těmi poli na jejichž mezích a lesních okrajích je plno posedů, pevně doufám že prázdných. Je to hodně nepříjemné běžet sám krajinou a stále být potenciálně na mušce členům mysliveckého svazu. Názvy obcí  kolem jsou tu kolem Řípu někdy až bizarní Peruc, Evaň, Poplze, Mnetěš, u Jeniněvsi je krásně obnovený rozcestník, takže ať už kdo věří čemu chce, bezpečně trefí směr do Mekky či Vatikánu. 

Rozcestník za Jeniněvsí
Čas je ale neúprosný asi se moc cestou kochám nebo snad ještě to dobré víno z oslavy není spáleno, až do Prahy dnes bohužel nedoběhnu. Končím tedy po 40km jako kdysi malý Dvořák v Kralupech nad Vltavou a dále se už vezu po kolejích. Ale ty dopravně vlastivědné běhy to snad ani není sportování to je prostě potěšení pro tělo i duši. Ještě že další už se tak blíží i když až se Ještěd zeptá cos dělal Veverko na Řípu nevím nevím co odpovím..


     

12 komentářů:

  1. Martine, zase jsem se neco dozvedel a urcite radu znalosti zurocim na navsteve v zemi vychazejiciho slunce! Dostal jsi me, do Prahy pres Rip!
    A co jsi delal na Ripu? Odpoved je jasna.. tesil se na Tebe.. Jestede!!:)
    At zije COM L 56! na Jested!!!!
    tesim se na shledanou a behanou:)! 12:)

    OdpovědětVymazat
  2. No tak až do té Prahy by to bylo stylové, bohužel časově nezvládnuto, určitě za tím ale byla zas ta lenost, převlečená únava :) To osamělé běhání je v tomto pro mne zrádné. To se v Liberci nesmí stát s takovou tlupou zvířátek to poběží (skoro) samo.
    Jinak Letzelovi věnoval Vávra samostatný díl v tv seriálu Šumné stopy, je to zajímavej člověk. Všemu zdar. vp

    OdpovědětVymazat
  3. Martine, krásný běh :-) Z Řípu do Prahy je to pěkná trasa :-) odzkoušená předvánočním Koloběhem:-) Poznávacím běhům nazdar!

    OdpovědětVymazat
  4. Z Řípu je to fajn krásná trasa ale dostat se k němu z toho Mšeného to byl trochu očistec. 15km ho máš před sebou a blíží se pomalu. To už jsi Bubo asi třetí člověk co mluví o koloběhu Říp-Praha to bych rád věděl jestli to je jedna akce nebo několik konkurenčních.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád ta samá akce. :) Mění se jen podle počasí její podmínky. Od skoro letního výletu po skluz gum z Řípu po ledě. :)

      Vymazat
    2. Tuto akci pořádají také naši kamarádi z Řeže, že by to fakt byla jedna akce, zajímavý ale jistě možný.

      Vymazat
    3. Tuhle akci pořádá počátkem prosince Hanka a Jarda Dvorských a mohu z vlastní zkušenosti doporučit :)

      Vymazat
    4. Tak to je asi opravdu jiná akce, ti naši kamarádi to pořádají v dubnu.

      Vymazat
  5. Ráda sem chodím na tyhle poutavé, poučné a vtipně podané vlastivědno-běhací výlety. Dík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu Ivo, velmi mě baví kromě těch kilometrů a kilokalorií z trasy vytěžit ještě nějaký bonus navíc.

      Vymazat
  6. Tak jsem si zarelexoval chvilku s tebou. Jinak zcela pohlcen prací, neposlouchající technikou a rodinným přesunem (tady s Sudetech se vlastně říká "odsunem"), jsem nebyl běhat celý týden. Ale zítra to natáhnu !!! Děkuji za vytržení z komerční honičky.

    OdpovědětVymazat
  7. No počkej to jako že 40km je relaxace? I ty plantážníku! No i když srovnáním s libereckým během to asi spíše odpočinkové bude. Tak přeji ať zvládneš odsuny a zabydlování bez nehod.

    OdpovědětVymazat