sobota 13. května 2017

Den cesty

 Uznejte sami, že pro mne jako běžce výletníka už jen ten trochu tajuplný název akce zní velmi slibně. Žádný race, challenge ani výzva, ani cup ani pohár ani sky, žádné ultra, žádná sponzorská firma ba ani žádné číslo vám nenaznačí o co vlastně půjde a neevokuje tak dojem gladiátorských klání. Prostě jen den na cestě, dojdi kam chceš, jak rychle chceš i jak dlouho chceš však maximálně 24 hodin.
Organizátoři nabízí pro letošek jako vždy trasu co se nedá uběhnout tedy 204km "rovnou jako šíp" z
Ostravy do České Třebové a papírový itinerář. Jinak žádnou další podporu včetně té gastronomické. Znamená to tedy objevit něco ze Slezska, kde jsem vůbec nikdy nebyl, proběhnout Vítkovskou vrchovinu, o které jsem nikdy neslyšel a spatřit údolí Moravice, které jsem nikdy neviděl. A taky ovšem zajít do jakékoli hospody co po cestě bude. Mé nadšení v přípravě na běh krotí paní Kmentová
poznámkami typu "no podívej se na Hanouska to je pane vzdělanec běží do Oxfordu, tys to dotáhl tak akorát do Ostravy do dolu Bezruč. Doma není nikdo prorokem. Stačilo opravdu málo a do tohoto podniku se nechal zlákat i bratránek VS, který jak poznamenal, již si připadal v klubu bez absolvovaného 100+ závodu jako méněcenný a obával se brzkého vyloučení pro lenost... Pro Pavla to budou vlastně 2 dny cesty, neboť dorazí již v předvečer startu do Prahy. Ráno pak startujeme v 4:15 na vlak. Již v Ostravě u nádraží potkáváme první účastníky a zdá se, že to bude tak trochu jiná akce. Velké batohy, zelené kapsáče a velké pohory, v běžeckém úboru a la ninja a s malými batůžky tu působíme poněkud nepatřičně.
Před Porubskou myslivnou

Na startu se ale nakonec přeci jen mísí běžci i dálkoví turisté, každý si ten den na cestě bude trávit po svém. A " když mě to nebude bavit, vykašlu se na to a půjdu zítra někam na maratón" jak glosuje jeden z účastníků. Někdo zahajuje panákem meruňkovice - což VS trefně komentuje " je ztracen, právě si zcela zablokoval metabolismus tuků" - jiný pečlivě rovná tatranky do batohu, další aplikuje barevné tejpy. Já se snažím vměstnat do paměti části pečlivě zpracovaného itineráře, který Pavel zvěčnil v podobě šátku a kapesníku aby byl vždy při ruce. Všechny studánky (korelace s estudanky.cz) a možnosti občerstvení (včetně otvírací doby a telefonu) zaneseny, barevné označeny, snažím se o preciznost, aby nás nic nemohlo překvapit. Na startu se potkáváme i s Janou, která jakožto opavská místní se ukáže pro naši navigaci jako klíčový člen týmu iTB. Letmo koukne na můj přepečlivý itinerář a její "tak tahle studánka je vyschlá už od začátku, tady žádná hospoda není, a tady co žádnou nemáš je jedna skvělá, a ty kontroly máš úplně blbě" šmahem změní itinerář na toaletní papír. " Bacha abys pak nešel omylem po hnědý" zakončí svůj ortel. Inu dobrá, navigační výhodu ztrácíme tedy hned na začátku. 

VS se svým pivním barem na zádech
Zvolili jsme s VS racionální strategii dostat se z Ostravy na kótu 103,1km, ze které se snadno přesuneme vlakem domů. Při tvorbě itineráře se ovšem ukazuje, že na druhých 50 km není žádná možnost doplnění potravin a vody, (to platilo!) batohy se tedy asi pronesou. Tak tedy start ("tak už běžte je 3/4 na 11") a začíná přesun z A do B. Rovinky a z kopce běžíme tak praví zákon ovšem ukazuje se, že tak jednoduché to nebude. Po 14 dnech dešťů je krajina i cesty promáčené a bahnité, rozlité potoky si hledají cesty všude. Popadané stromy a polámané větve často komplikují postup a já odpůrce "kulturního povrchu" se přistihuji, že se těším na každý kousek asfaltu, byť by byl třeba pod vodou. Takto postupujeme vodou vpřed. Tu brod, tu rozvodněný potok, pomalu se stmívá a my jsme teprve na 50km. Plánované časy z itineráře již dávno vzaly za své. 
Kalvárie před Hradcem nad Moravicí
Pavel s Janou u Weisshuhnova kanálu
Začínám tušit, že - jak zpívá klasik - tato noc nebude krátká. Neustále brodění bahnem a vodou, případně postup čerstvým polomem, rychlost snižuje na minimum. Na druhou stranu v tempu chůze jde vnímat okolí a nastupující noc lépe, než když člověk běží s vyplazeným jazykem. Každý se tak trochu ponoříme do vlastní ulity. Fenomén tmy a ticha působí až snově a spolu s únavou a nevyspáním vytváří nezvyklé vjemy. To si zase budeme moct s kamarády běžci vyprávět kdo měl hezčí halucinace říkám si, ale nic takového se neděje. Naopak smysly se bystří, sluch vnímá i sebemenší šum listí. Ptáci se pomalu odmlčí, a nastupuje neskutečně ticho, které už my z města ani nevíme jak zní.  Kočičí oči ty se nekonají, to skvělý Lucifer svými lumeny svítí spolehlivě na cestu. Občas se ve tmě objeví silueta nějakého účastníka, potácejícího se tmou kupředu, s postupujícími kilometry se základna stoje o široké bázi stále více rozšiřuje. Ve 3:10 nás běžce ultra běžce, nemilosrdně převálcuje dálkový turista s pytlem na zádech a nezdá se, že by měl nějakou blokádu metabolismu. Inu dobrej oddíl, místo proteinové tyčinky tedy příště na startu panák meruňkovice a třeba to půjde lépe. Sova si ještě párkrát houkne, na obzoru se konečně v té černí objeví úzký pruh tmavé modré, a vysoko nad námi se ukáže obrys sopky - Velkého Roudného. Nekonečný kopec, nahoře sníh, skoro 90km za námi. Ovšem za dalších 10km vrch Slunečná, na kterém opravdu svítí slunce, ale to už se sunu opravdu pomalu. Ještě poslední bahno na rozrytých lesních cestách a scházíme do Dětřichova na nádraží. 

Cestou na Slunečnou
Dětřichov, konečná
Pro Janu přijíždí manžel, my s VS, manžely nemaje, čekáme na vlak do Olomouce, plni silných dojmů. Když se někdy vy Čechové dostanete do těchto moravskoslezských končin, nevynechejte Přírodní park Moravice, hluboké údolí a stezku vinoucí se vysoko nad řekou, cestu z Jakubčovic přes Kalvárii do Hradce nad Moravicí, sopečný vrch Velký Roudný i kapli 14 pomocníků hluboko v lesích u Kružberku. A když budete mít chuť na takový jiný závod, možná zauvažujte o Dnu cesty, který bude zas někde jinde v kraji, o kterém jste třeba ještě nikdy neslyšeli. 

P.S. Co bych si tak sem do deníčku ještě napsal jako pomůcku na příští dlouhé 
noci v běhu:
1.            jez a pij, co to jde, když to jde, na nikoho nehleď. Panák ani pivo nevadí.
2.            pečuj o nohy, dobré a velké boty a dobře držící návleky jsou klíčem k pohodlí
3.            zkontroluj každý zip a každé poutko na batohu i oblečení ještě doma
4.            včas se na noc obleč
5.            dobrá trasa v gps či místní znalec vždy lepší než sto psaných itinerářů naučených zpaměti


26 komentářů:

  1. Krásné putování a ještě lepší popis :-) Tvé rady si musím zapamatovat, počítám, že se mi v nejbližší budoucnosti budou hodit :-) 1bubo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky generále! No tak rady... to máme všichni už odpozorované, akorát jsem si to musel napsat aby se mi třeba příště zas furt nerozepínal batoh (k pos--ní to bylo) :-)

      Vymazat
  2. Moc krásně napsané. Doufám, že na podzim bude té vody trochu méně. Taky jsem vzal z vděk každým kouskem cesty který nebyl pod vodou, byť by to byl i asfalt :-) Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, už se těším na podzim, škoda, že jsem tuto akci nezaregistroval dřív.

      Vymazat
  3. Podle popisu a fotek moc pěkná akce. Koukám, že se Moravice i jezdí. Jdu to prozkoumat. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta Moravice to je fakt snová záležitost, pěkně to teče, trochu to snad připomíná horní tok Berounky, ale to přirovnání trochu kulhá. Tak zkoumej a pak dej vědět..

      Vymazat
    2. Moravice se jezdí jenom když vodákům pustí vodu z Kružberka, nebývá to moc často, letos na jaře se ani kvůli podstavu vody v přehradě nejela

      Vymazat
    3. http://www.opavsko.web-region.cz/2017/05/08/dobra-zprava-pro-vodaky-majovy-sjezd-reky-moravice-bude/

      Vymazat
    4. No už jsem koukal a zjistil, že horní tok se jezdí jen na jaře a dolní je olej. :-D

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Asi taky tím, že to bylo poprvé, to objevování nového má kouzlo samo o sobě.

      Vymazat
  5. To muselo být vážně moc pěkný... teda až na tu vodu všude :) Po téhle akci také pokukuji, tak možná příště, vybaven Tvými cennými radami, už se nebudu bát :) Vlastně kromě bodu 3 už jsem si na vše praxí přišel, ale je fajn to vidět takhle pěkně sepsané.
    Naviděnou na Krakonošově :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Voda to hodně zpomalila a ztížila (na něco se musím vymluvit, že jsem nedoběhl dál)přesto doufám, že K100 bude o něco sušší. No aspoň tu noc budeme mít brzy za sebou. DC má start dopoledne, takže na tu noc dost dlouho čekáš a vnímal jsem jí pak jako o hodně delší.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Fakt skvělá akce, snad zůstane tak jak je, relativně komorní a nekomerční.

      Vymazat
  7. Nádhera, ta poetika, houkající sova, jééé, úplně jako bych tam byl také. Moc pěkně jsi to sepsal a rozhodně jsi dokázal, že nejsi ani trochu líný.
    Ať se daří!
    Mm

    OdpovědětVymazat
  8. Věřím,že tam sova byla a že jsem si jí nevyhalucinoval. Ale, že začnu cestou vyhledávat kulturní povrch?...zde jsem tedy byl slabý ve víře :-) Ať to běhá!

    OdpovědětVymazat
  9. Moc pekny.. tradicne vtipne vystizeny.. nadherne uchopena atmosfera.. Na akci se uz chystam nekolik let..:).. ale bohuzel mi to vzdy s necom kolidovalo, kam se mi chtelo jeste vic.. respective, jsem si rikal, ze den cesty je tak skvela myslenka, ze urcite precka do dalsich let.. Kdezto moje sance dobehnout v limitu nejake rychle 100 milovky budou rapidne klesat:).
    Gratulace ke svele reprezentaci.. a tesim se na dalsi shledani! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu náčelníku. Takový den cesty si vlastně člověk může naplánovat úplně samostatně. ale přeci jen vyhecovat se jen tak si dopřát 100+ vyžaduje trochu té silné vůle. Pěkně trailuj za oceánem a těším se na reportík!

      Vymazat
  10. Krásně jsi to sepsal, Martine, a jsem ráda, že se ti u nás líbilo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velké nadšení a Tobě velký dík za ulehčení navigace a zasvědcené komentáře k pamětihodnostem. S napětím budu sledovat jak bude probíhat proměna Jánských koupelí :-)

      Vymazat
  11. Výborný vyprávění o výborný akci, kluci, vy se prostě neztratíte :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Díky, příště už jen doladíme detaily, ideální by např. bylo přistavení vlastní dopravy :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Detrichov sice neni Oxford, ale silny to teda muselo byt velmi! Zdravime z Alp.

    OdpovědětVymazat
  14. byla jsem dneska prověřit, kde jsme ztratili tu zelenou před K6. Byla to typická past na turisty. Odbočka pod ostrým úhlem zpět, žádná šipka, značka až téměř mimo dohled, asi tam něco vykáceli a zatím nedoznačili

    OdpovědětVymazat