neděle 27. ledna 2019

Králičí dírou tam a zase zpátky

Dlouho jsem se těšil, až už konečně budu moct přerušit svůj nevyžádaný závodně běžecký půst. Přeci jenom prostému pobíhání bez nějakého cíle před sebou něco trochu chybí. Pořádně se kousnout a trochu si zabojovat a poplavat si v endorfinovém opojení má svoje kouzlo. V neposlední řadě jsem ovšem zas chtěl zakusit tu naprosto unikátní atmosféru, kterou při takovýchto akcích ostrované dokáží vytvořit. Stránkám jako runbritain.com, findarace.com, či tra-uk.org jsem myslím řádně zvýšil návštěvnost. Ubránit se hned na začátku počítačovému hrdinství nebylo ani tak obtížné, bylo mi jasný, že s kilometráží na hranici sebezáchovy v posledních měsících prostě nic dlouhého neuběhnu, a zahajovat sezónu hned DNF to člověka moc nepovzbudí k další činnosti. Kopce tu nemaj, Fenix se vždy diví proč jsem ho zas zatáhl 20m pod mořskou hladinu abych se pak zas na celý metr vynořil. Nehledají se tu ty závody zas tak lehce. Když se dozvíte, že za 50 liber se můžete v cíli po 70km převlíct v opuštěným kostele a vykadit v roští (sorry, no toilets but lots of bushes around..), nezdá se to jako nejlepší investice. Nakonec jsem doslova na poslední chvíli objevil zajímavou terénní desítku kousek odtud, která se běží na olympijském okruhu pro horská kola. Na cca kilometru čtverečním je ve stráních vybudovaná klikatá pěšina s teréními úskalímí, mající jména jako Snake hill, The Breathtaker, Triple trouble,  The Rabbit Hole a další. Organizátoři slibují "kopce, mnoho kopců, bahno, mnoho bahna" ale také skvělé zázemí, žádná křoviska - ono by to taky pak vypadalo v rabbits hole že jo - takže volba je jasná.



Hned na začátku jsme svědky nástupu marshallů - dobrovolníků, kteří budou na trati ukazovat cestu - kteří divokým pokřikem slibují, že budou dělat vše pro blaho běžců. A je fakt, že dělají. Trasa je komplikovaná a bez navigace by to byl naprostý chaos. V každé zatáčce či rozdvojce stojí maršál v žluté vestě (ne protesty z Francie se sem ještě nepřelily) a rukou (musel to každý udělat 500x) pokyne ve správném směru. "Tudy prosím, do kopce, omlouvám se je tu dnes mnoho bahna" Běžec má pak nepsanou povinnost ocenit, že se maršál místo nedělního rostbífu uvolil k dobrovolnictví a stojí 2 hodiny v bahně a každému z těch snad 30 lidí je potřeba poděkovat - dvakrát, běžela se 2 kolečka. A tak i kdyby měl běžící plíce na dlani v prudkém kopci, "thank you marshall" prostě musí zaznít.



Tohle mě tu prostě nikdy nepřestane těšit, ten kultivovaný lidský kontakt, ke kterému jsou tu vedeni, kterému se člověk rád podvolí a učí se a kultivuje sám sebe. Začne to hned na letišti, kde se úředník strážce britské hranice v košili s výložkami "Home office" evokující, že jste přijeli prostě domů, usměje pozdraví a zeptá se tě jaká byla cesta. Pro srovnání na pražském letišti jste "vítáni" němou nevlídnou osobou v uniformě Policie, asi jsem teda přijel do kriminálu nebo co? Ale zpět na trať, králičí dírou sem a tam, vyřešení trojitého problému, tanec po kotníky v bahně, přes Leap of Faith a Rock Garden jednou a podruhé, 60x děkuji maršálovi a několik omluv - to když bahno z mých bot někoho zasáhne a jsem v cíli. Mám radost, že jsem to stihl do hodiny a zároveň je mi líto že nemůžu běžet dál, zrovna když se člověk trochu rozběhne, tak to končí. Příště teda zkusím něco o trochu delšího, snad ty dlouhé běhy ještě nemusím úplně pověsit na hřebík. 
         





P.S. Za fotodokumentaci a cílovou podporu poděkování paní Kateřině, housewife No1. 

10 komentářů:

  1. Ho, hoo - já si říkal, kde o víkendu jsi. Pěkný výkon a nejvíce se mi líbí jak Tě na závěrečné fotografii dobíhají nebo Ty je předbíháš skoti. Protože to nikdo jinej bejt nemůže - proti Tvé čepici a rukavicím jsou jejich kraťasy a trička typická.
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni jsou proste asi mutanti nebo co, v trenkach tu fakt behaj celou zimu, triko s kratkym rukavem, kdyz chvilku mrzlo tak s dlouhym. Zadna cepice. Je fakt ze jsem zvolil dnes dlouhy gate hlavne kvuli bahnu :)..

      Vymazat
  2. Ja ty behy na Ostrovech jednoduse miluju..:)
    Presne jak ty rikas.. ten rozmer toho gentlemanstvi, tech tradic, slusnosti..me vzdycky dostane.. a i ty hovory, kdyz clovek se talci u branek, preleza ohrazeni.. a vymenuje si konverzacni obraty typu.. "az po vas.." .. "ne az po vas.." .. "tedy, kdyz jinak nedate, tak ja pujdu prvni"..:)
    Pripadne dorazy na obcerstvacich stanicich.. "jak mate rad svuj caj, pane"..:)?
    No musim tam zase nekdy zavitat..
    Krasny a osvezujici prispevek.. At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tesim se, ze si tu jeste trochu zazavodim, je to proste tady nakazlivy. Nicmene o tu jejich demokracii mam vazny strach. Diskutovani je jejich vasen, ani nevadi kdyz nekam nevede. V mistnim horospolku se napr. 3 hodiny diskutovalo, jestli na klubove vypravy muze pes. Dohodli se jenom na tom, ze to pristi rok budou monitorovat a na dalsi vyrocni schuzi to znovu proberou... A v tom parlamentu to nebude jiny :)

      Vymazat
  3. Musím říct, že ty zvlněné cestičky vypadají naprosto neskutečně! Na Ostrovy se už teď moc těším - letíme první týden v červnu. Žel bohu tentokrát bez závodu.
    A mutantství potvrzuju - v létě jsem běžela v dlouhým rukávu a kus i v bundě, vítěz dorazil do cíle v kraťasech a do půl těla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ale někdy dojem, že je to taková ostrovní image. Zmrzlí jsou stejně, nudle jim visí u nosu celej rok, nohy fialový s husinou, no ale maj trenky a tílko. Zůstávám u středoevropského tepelného komfortu každopádně.

      Vymazat
  4. :-) to je trailový okruh jako kdyby ho připravili garážmistři v Budějovicích! Hodně dobrej příspěvek, skoro abych se tam napřesrok podíval po nějakém závodě, než se zavře opona ... tb

    OdpovědětVymazat
  5. Přidal jsem sem ještě trochu toho trailartu od garminů, aby maršálů stěžejní přítomnost vynikla. Nestraš s oponou, oni to ještě nějak tady v tílku a trenkách vyreferendujou.

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkně zamotaná trať :-) Ale je radost vidět tě běžet závod s radostným, řekl bych až potutelným úsměvem :-) Držím pěsti, aby se trasy běhu postupně prodlužovaly a ty sis užil i tu sedmdesátku s převlékáním v kostele :-) 1bubo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Bubo, zatím mi teprve táhne na šedesát, tak na tu sedmdesátku ještě musím trochu počkat a popoběhnout :) Ale na letošní jarní Šutr jsem se raději už upsal..

      Vymazat