čtvrtek 27. listopadu 2014

Noční ostrovní

Asi na tom není nic moc divného, dny kratší, GMT neúprosný, se změnou času se moje běhání definitivně přesunulo do tmy. Ale tma na anglickém venkově to je přeci jen něco trochu jiného než pobíhání po večerech po matce stověžaté. Záře města daleko, poslední blikající lampa u popelnic a nořím se do černých houštin a polí. Prostě TMA! Říká se že v noci se lépe přemýšlí, pracuje, soustředí, tvoří, maluje, skládá a já nevím co ještě. A jak se v noci běhá? Mozek už je takový zklidněnější po celém dni kdy ho musíme namáhat směrovaně, a může nechat myšlenky jen tak proplouvat bez nutného cíle. Noc máme zafixovanou s nebezpečím, zlem, příšerami, duchy, zlo prostě vylézá v noci a za světla zmizí. Ze začátku mě to bylo dost nepříjemné, ta nejistota co je kolem, jen kužel čelovky (a že z čínské čelovky LEDovky tedy je fakt kužel) osvětlující bahnitou stezku či silničku přede mnou, kolem svítící zvířecí oči z křovisek, nevíte jestli je to veverka nebo jelen, pořád jsem se otáčel jestli za mnou něco neběží, ale jsem tu jenom já se svým stínem. Nakonec jsem tu tmu přijal jako svého druhu ochranou ulitu. Vlezu do ní a běžím.  Tma se vám nalepí na tělo, přikreje vás jako přiléhavá deka, pod kterou je teplo a bezpečno, ticho které vás obklopí umocňuje dojem, že vše je tu jen a jen pro vás. A do tohoto klidu a míru a často i deště si teď docela rád pouštím něco do ucha, to je pak dojem úplného odosobnění, chvíli ani nevím že se dotýkám země, nevidím a neslyším nic ze světa kolem, jen ty tóny mi znějí v hlavě. Zvláštní zjištění je, že nikdo tu v noci neběhá, jen občas potkávám osamělého běžce, který si krouží v bezpečí žlutavého večerního osvětlení, tam a zpět podél silnice. Všichni ti co se nějak trochu hýbou jsou totiž kde? Where have all these runners gone? No přeci v Gymu, v gymu, který vám svou mateřskou kovovou náruč nabízí 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Tahají tam za kovové páky, stroje za ně shybují, stroje je natahují, pás pod nohama ubíhá, veslice pod zadkem ujíždí, váha váží, nápojový automat občerstvuje, pc měří spotřebované kilojouly a antiperspirant jak pámbu ochraňuje. Jaká svěžest! Never say never, praví klasik, ale zatím odolávám lákání šumných strojů a jejich vrkot 7/24 7/24 7/24 raději pořád měním za černočernou tmu.

    

20 komentářů:

  1. 100% souhlas ... a s tmou mám stejné (pozitivní) pocity, ...hezky napsané....
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chvilku to ale trvalo než jsem si k té tmě našel cestu, škoda že už teď půjde běhat jen po silnici.

      Vymazat
  2. Tma je bezva, jen nesmí být taková mlha, že se světlo z čelovky odráží a vidíte prd. :) Moc hezky napsané. Hlavně ty stroje na shyby. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele stroj na shyby mě úplně odrovnal, fakt to existuje. Nevěřícně jsem pozoroval takovou McWoman jak svižně tahá ty 2 metráky sádla nahoru a dolu, a ona to jen za ní cvičila vyjížděla taková plošina která ubírá kila...

      Vymazat
  3. ba ba svatá pravda, jen k tý muzice v uších se hned tak neodhodlám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si to kdysi říkal, ale vývoj je vývoj a od té doby co mi Okrout prozradil jak naládovat do přehrávátka podcasty, to nemá chybu.

      Vymazat
  4. Znám :) v dobách kdy jsem běhal v noci mimo město, jsem nakonec zjistil, že čelovka v 90% případů ani není nutná. Brával jsem ji sebou, ale většinou jsem ji vypnul, rozsvítil jsem jen, když se blížilo auto, nebo když jsem vběhnul do lesa, nebo za mlhy. I Měsíc svítící za souvislou vrstvou oblačnosti dokáže holou krajinu krásně prosvětlit a oko se dokáže neuvěřitelně přizpůsobit a na silnici, nebo na polní cestě je to úplně vcajku. Teď ve městě dokonce běhám už úplně bez čelovky a už ji s sebou ani neberu. :) rozptýleného světla je tolik, že je to zbytečné. Zkus to uvidíš, že ta tma je nakonec „plná“ a že to není jen ten kužel světla. Možná poběžíš pomaleji, ale je to zase úplně nový rozměr běhu. No a možná si párkrát špatně šlápneš, ale to je zase dobrý trénink na posilování kotníků :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se tu bojím těch aut, tak raději blikám i červeně na ruce i na hlavě, nic tu člověku na silnici nedarujou. Ale vidí-li mou brutal čelovku pošlušně klopí dálková světla..

      Vymazat
  5. Poezie. Nemám co bych dodal, moc hezký :-) t-bird

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No děkuju, příště to bude veršovaný :) s hyperbolami a eufemismy..

      Vymazat
  6. Bez čelovky večer ani ránu, protože i na polňačce jsem potkal auto a 4-kolku. Tak že nejen pro světlo, ale hlavně pro bezpečnost :-)

    OdpovědětVymazat
  7. V takovémto podání je prostě krása vyběhnout si do černého, sychravého lesa. Tak nevím proč každý podzim s prvním nočním během vždy tak bojuji ... pak už je to ale dobré (no ... stejně to jinak nejde).
    P.S. Poznáš už podle barvy očí, jaké je to zvíře ??

    OdpovědětVymazat
  8. Jako ve vsem nezbyde nez vzit co je. Ze bych to ale musel mit pul roku jako polarni noc to zas asi ne.

    OdpovědětVymazat
  9. Já běhám ve tmě ráda, ale... Ale v mé tmě protkané pouličními světly, do té venkovské bych si netroufla ani náhodou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak tu říkají místní - the proof is in the pudding - dokud to nezkusíš...

      Vymazat
  10. Napsal jsi to moc hezky.. Stydim se, ze moje nocni pobihani ted tak ruzne skomiralo na ukor te "valky se stroji:)", ale taky jsem jeste venku, neboj..
    Preci jen zacatek zimy vola k zacatku prave zimni pripravy a tak nejpreve P100 a pak POP2, kde se tesim, ze te zase uvidim a vyslechnu si tvoje prihody na zivo..:)
    MSF! At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je to taková trochu z nouze ctnost ta tma, myslím že kdyby byl gym ra rohem už tam jsem. ale takhle - do auta, z auta, tam zpět, převlek.. a hodina pryč a ještě jsem neudělal ani krok. Budu držet palce na P100, a těším se moc na viděnou, ozvu se před Vánoci.

      Vymazat
  11. Uzasny prispevek, skvely pocteni, diky :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuju, to aby se mi ta tma opravdu líbila tak jsem si musel sepsat ta +. Jak to vidíš s účastí na POP2 - dle Garmina pobíháš tedy co to dá

    OdpovědětVymazat