neděle 1. listopadu 2015

Býti maniakem

Někdy čas a události běží tak trochu jakoby kolem nás, člověk si nepamatuje co bylo v pondělí, kde byl, co dělal, časoprostory tvoří takovou podivnou šedivou kaši, ze které se občas snažíte vystrčit hlavu. Někdy zas naopak si toužíme vrýt do mysli jeden jediný okamžik či časový úsek, jako bychom se báli, že je výjimečný a neopakovatelný. A protože naše mysl je nedokonalá, časem třeba to, co jsme tak pracně uchovali, přetvoříme v něco se zcela jiným významem pomáháme si různými berličkami, fotoaparátem, nahrávkami, kresbami,sděleními.. Tato podzimní sobota byla z tohoto druhého soudku a proto si chci dopomoci tímto spiskem hned ty dojmy pomoci uchovat v co možná nejčerstvější formě, než na mém nedokonalém harddisku budou něčím převrstveny, či zcela zmizí.
Slapská přehrada a její okolí je tak trochu něčím zvláštní. Jakoby tam pořád bylo nějak cítit ten život, co tam po staletí podél řeky pulzoval a budovatelským úsilím padesátých let byl nenávratně pohřben masou vody. Tradující se historky potápěčů, kteří stále mohou u dna jezera proplouvat příbytky a kolem kostelní věže zatopené obce snadno vyvolají mráz běhající po zádech. Snaha uměle oživit okolí jezera v posledních padesáti letech nastavěním rekreačních zotavoven a kempů pro odpočinek pracujících se stále nějak míjí účinkem. Jezdí tam divní lidé na divná místa do divných ubikací, překročením pomyslné čáry někde za Novým Knínem máte pocit, že se vracíte zpět v čase a ocitáte ve skanzenu reálného socialismu. Ale na rozdil od te minulosti co jsme zili, si mozna az trochu cynicky vse velmi vychutnavate. Co snad opravdu vehnalo trochu života do této stále krásné krajiny dané hlubokým říčním korytem je síť turistických stezek lemujících příkré svahy nad řekou, nyní přehradním jezerem. Vsak tu kolem Svatojanskych proudu KCT vyznacil svou prvni turistickou trasu.


Tuto scenerii si vybralo sdružení nadšenců pro pořádání veskrze nevšedního běžeckého počinu, ktery Tomas objevil pro ITB minuly rok a velice snadno mne pro ucast zblbnul. Z pohledu většinové populace se opet divní lidé sešli na divném místě aby se věnovali divné aktivitě. Začíná jedna z nejpovedenějších "retro" akcí co si umíte představit. Už samotná základna je muzeální klenot všech retrochat 70 let. Nebudu jmenovat aby to snad někdo nebral jako negativní reklamu. Ale považte, zelinkavé obklady, netěsnící trubky, prošívané deky s mapami po dávno vylitých nápojích a jiných tekutinách, keramická vodovodní baterie, kde funguje jen půlka, barový pultík z vodovodních trubek, no prostě same artefakty, které naši generaci X dojímají vzpomínkami na dětství. Ale vše vlastně docela funguje ("Je tu někde sprcha? - "Jasně v zadu jsou 2 a v jedný ještě možná teče teplá") , paní domácí mateřského typu nám snáší retrolaskominy a člověk se tak oddává rytmu 70-80 let. Maniakální trať slibuje vyzobat prakticky všechna krajinově zajímavá místa mezi Cholínem a Živohoští a i v jinak dosti nehorském a mirne zvlněném prostředí nabízí nastoupat vcelku plnotučnou dávku vertikálních metrů. 


Aplikuju magický spánkový koktejl (4 piva, Stilnox, špunty do uší) a už se těším na to magické ráno, kdy začne tradiční virtuální dialog vnějšího a vnitřního běžce ( ci adolescentnich Physis a Psyche)
- Vstáváme, je krásná noc, těš se, vezmu tě dnes na krásnej výlet!
- Magore, je noc, včera jsi byl 12 hodin v práci, hlava mě bolí, je sobota, spim, nikam nejdu.
- Ale nedělej Zagorku ujede ti bus, sežerou ti snídani, vstávej, a nebuť chcípák.
- Minulej týden mě ženeš Stromovkou, všechno mě ještě bolí, ty kolena, zas mi chceš trhat šlachy, jsem úplně na šrot, spim nikam nejdu.
- Neskuhrej, podívej jaký je jasno tamhle Jupiter, Mars a Venuše ti posvítěj na cestu.
- S--u ti na Mars!, varuju tě, zastavim to v půlce a chcípnu v lese, spadnu do řeky, voči ti zatlačí tak leda zbloudilej sumec, nech mě spát.
- To je furt poraženeckech řečí, no vidíš že to jde, zima ani tak hrozná není, stačej ti 2 trika, beru jen pytlík meruněk, najíst a napít ti daj cestou, prej bude i pivo.
- Hele nech si svýho optimismu nevidim na krok, cesta žádná, proč přes ten potok musíme 5x? Jdu do půlky pak to balím.
- Od půlky to zrychlíš kámo, já tu s tebou až do tmy nebudu, dávám ti max 10 hodin, odpoledne v 5 chci bejt zas na baru, velim ja ty bedno trubek a dratu.... atd, atd...
Kolem 15-20 km nastavá pomyslne smireni obou bezcu, ani jednomu se nechce plytvat energii nadarmo planymi recmi. O podzimní vyjevy neni nouze, mlha se prevaluje nad vodou a navozuje dojem nekonecneho prostoru bez hranic, nohy se brodi v listi vsech barevnych odstinu. 2 vrcholove kontroly jsou na vrsku rozhleden a ani ubihajici cas na Garminkách me neodradi chvilku si vychutnat obraz s mlhou v udoli, ze ktere vykukuji jen vrsky dalsich rozhleden a kopcu. 


Myslim, ze tak technicky tezkou trat jsem asi jeste nebezel, i ten Nezmar v tomto srovnani trochu bledne. Pesinkareni temer na sto procent, kamenne strane pokryté listim, ostre nahoru a ostre dolu, brodenim pres potok, a aby toho nebylo malo lochneska schodu na Albertovych skalach na 50 - 53km. Ovsem dobre jidlo a skvela obsluha na obcerstvovackach, dava zapomenout na vsechna prokori, u Zivohoste si dopravam (stejne jako na fotce Tomas) i chleba se sadlem s pivem, takove zavodeni si necham libit. Tomas mi samozrejme zmizel hned na zacatku, a potkavam ho az pred cholinskym mostem kdy mi bezi naproti. To ze dobihame do cile spolecne je tedy pekna fotomontaz (fotka nekde existuje). Hned po cilovem pivu si tuto akcicku pisi do denicku 2016, bylo by skoda si to jeste aspon jednou nezopakovat, nez se zase objevi jina krasna silenost.
(Technicka: 24.10.2015 Epo Trailmaniacs, Cholin, 63km, 8:40
Fotky jsem si bez dovoleni vypujcil na FB strance epomaniaku, snad mi odpusti, dekuji.)
Také ZDE je spisek na tomášově blogu "Stále je kam běžet"





   
    

10 komentářů:

  1. Pěkný výkon Martine, gratuluji. S tím rozhovorem svých dvou běžeckých "já" jsi mě rozesmál :-)) Hodně mi to připomnělo MUM :-) Předpokládám, že jsi spal na společném pokoji s Tomem, když jsi podnikl 3 proti-opatření, aby ses vyspal :-))))) 1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  2. Ve čtyřlůžáku musí být člověk obvzláště prozíravý, ovšem nevzbudil mne ani budík a Tomášovo halekání ať už ho proboha vypnu. Tato trojkombinace ovšem nemá jiné vedlejší účinky! Díky :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je normálně moderní literární útvar! Možná teda postmoderní s tím běháním :-) Ten popis nálady celého kraje nemohl být lepší, vždycky jsem měl na Slapech depku! Když mluvíš o náročnosti trasy, tak nelituju, že jsem nejel, ale když líčíš ten kraj ... a tu chatu .... achjo, to mě mrzí, mrzí moc! tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tak neplač TB, nezoufej, zas nemůže každej být pořád všude a aspoň se máš na co těšit v příštím roce! S těmi Slapy je to fakt zvláštní, Ztracenka a jiné osady, oáza svobody a volnosti byla doslova potopena knedlo-vepřo-zelo-generací rekreantů a ti tam pořád do těch kempů jezdí a shuhraj po levným pivu, knedlu vepřu...

      Vymazat
  4. výborně popsané a nádherně zachycená ta atmosféra, jak říká TB, úplné literární dílko, moc se mi to líbilo. Ještě jsi se skromně zapomněl zmínit, že jsi se stal šťastným výhercem v tombole. :) takže gratuluji a moc děkuji za společnost i když vím, že s tím chrápáním to máš se mnou těžké. Na druhou stranu protiopatření byla opravdu důkladná, že ani deset minut zvonící budík s tebou nic neudělal :) ještě, že jsem byl v 5:00 už vzhůru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji jednak za pochvalu, jednak za skvělý dopravní servis a společnost. Dobře že jsme nepospíchali a protáhli to do neděle. No vidíš tombola, jednou jsem byl ve správný čas na správném místě, ale tu výhru myslím že jsem tam někde nechal..

      Vymazat
  5. Po tom spánkovém koktejlu se tomu běžeckému rozdvojení moc nedivím :-) ...ale bacha - pokud by to bylo trvalé - aby jsi nekupoval dvoje startovné :-) Jinak samozřejmě gratulace tobě i Tomášovi!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu jednomu bych nic nekupoval, stejně by nejel... Díky moc, je to opravdu pěknej závod, jen aby nezmasověl... Měj se fajn

      Vymazat
  6. Rozdvojeni osobnosti je temer dokonale:)
    Jsem rad, ze jste se nakonec sesli... Opravdu me mrzi, ze to nevyslo, ale vazil jsem svoji ucast na Snezce.. A ta zvitezila!:)
    Inu, musim se starat taky trochu o rodinu, ne ze budu porad nekde pobihat, ajko normalne:).. MSF! Snezce zdar! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běžec schizofrenik a pochybná medikace udělá své :) To je dobře žes vážil až jsi dobře zvážil, těším se na společné šplhání po U křivce!

      Vymazat